Suuri suomalainen vitutustutkimus

Vitutus on suomalaisten kansallistunne. Toteutimme Prof. Jari Hietasen keväällä 2022 kanssa vapaa-ajanprojektina Suuuren suomalaisen vitutustutkimuksen kartoittaaksemme pienimuotoisesti tätä suomalaisen tunne-elämän tärkeää ulottuvuutta. Tutkimuksen valtava suosio yllätti meidät, ja päätimme laajentaa kyselyn kolmiosaiseksi sarjaksi. Lopputuloksena kovalevyllemme päätyi useita gigatavuja yli 20,000 suomalaisen kokemaa vitutusta. Aihe kiehtoi suomalaisten mieltä, ja tutkimuksesta kirjoitettiin laajasti valtakunnan päälehdissä kuten Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa ja Ilta-Sanomissa. Siksi päätimme myös analysoida ja raportoida tutkimuksen tulokset.

Voit lukea lopullisen julkaistun tutkimusraportin (Tehohoitolehti 2 / 2023) tästä linkistä.

Tähtäsimme suomenkielisiin tiedelehtiin, koska aihe on kiinnostanut suomalaisia laajasti. Tämä osoittautui hämmästyttävän vaikeaksi urakaksi verrattuna siihen, kuinka olemattomat tieteellisten lehtien merkitystä mittaavat vaikutuskertoimet (impact factor, IF) lehdillä on ja toisaalta kuinka sujuvaa kansainvälinen julkaisutoiminta tyypillisesti on.

Alla on dokumentoitu vitutustutkimuksen vaiheet keväästä 2022 alkaen. Lista toimii havainnollisena esimerkkinä suomenkielisen tiedejulkaisemisen prosesseista. Huomaa: listaan merkityt JUFO-luokat ovat Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan Julkaisufoorumin määrittämiä luokituksia, joilla ei ole mitään tekemistä lehtien vaikutuskertoimien (impact factor) kanssa. Jälkimmäisiä ei ole pystytty määrittämään suurelle osalle suomalaisista tiedelehdistä todennäköisesti matalan viittausmäärän vuoksi. Jos määritys onkin tehty, lukemat osoittavat, että lehtiä ei käytännössä lueta eikä niihin viitata lainkaan.

Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu: käsikirjoitus hyväksyttiin 5.5. 2023 julkaistavaksi Tehohoitolehdessä (2 / 2023). Tätä ennen käsikirjoitus kiersi kokonaisen vuoden suomalaisissa tiedelehdissä joista se järjestelmällisesti hylättiin ilman mahdollisuutta korjata tekstiä tai kerätä lisää aineistoa. Tarinan opetus on, että suomenkielisten tiedeartikkelien kirjoittaminen ei ole järkevää ajankäyttöä. Vaikka lehtien vaikutuskertoimet ovat olemattomia, kestää arviontiprosessi tyypillisesti pitkään (useita viikkoja) ja palaute ei ole tutkimuksen tekemisen kannalta kovin mielekästä. Kiitämme kuitenkin lämpimästi Tehohoitolehden toimitusta asian tehokkaasta (sic) hoitamisesta!

Lopputulos: Artikkeli hyväksyttiin julkaistavaksi Tehohoitolehdessä
Kiertoaika Käsikirjoitus oli arviossa 12 kuukautta yhteensä 9 eri lehdessä
Nopein lehti: Tehohoitolehti (1 päivä)
Hitain lehti: Psykologia (6 kuukautta)

Vuosi 2022
5.5. Lähetetty Duodecimiin (JUFO1)
11.5. Desk reject Duodecimista (“Ei sovi julkaistavaksi lehdessämme”)
11.5. Lähetetty Psykologia -lehteen (JUFO2)
10.11. Desk reject Psykologia -lehdestä (“Teksti ei sovi otteeltaan ja tyylilajiltaan lehteemme”)
10.11. Lähetetty Tieteessä tapahtuu -lehteen (JUFO0)
15.11. Desk reject Tieteessä tapahtuuu -lehdestä (“Artikkeli ei oikein istu siihen linjaan, millaisia artikkeleja olemme yleensä julkaisseet”)
15.11. Lähetetty Lääkärilehteen (JUFO1)
30.11. Desk reject Lääkärilehdestä, peruste “Ei ole käyttöä käsikirjoitukselle”
30.11. Lähetetty Yhteiskuntapolitiikka -lehteen (JUFO2)
23.12. Desk reject Yhteiskuntapolitiikka -lehdestä, peruste “ohut kytkös yhteiskuntapolitiikkaan”
23.12. Lähetetty Sosiologia -lehteen (JUFO2)

Vuosi 2023
27.1. Hylkäys Sosiologia-lehdestä arvioiden kera. Voit lukea nimettömänä kirjoitetun palautteen tästä linkistä.
30.1. Lähetetty Sananjalka-lehteen (JUFO2).
2.2. Desk reject Sananjalka -lehdestä, peruste “ei liity lehden aloihin”
2.2. Lähetetty Tiede & Edistys -lehteen (JUFO2)
5.5. Hylkäys Tiede & Edistys -lehdestä. Voit lukea nimettömänä kirjoitetun palautteen tästä linkistä.
5.5. Lähetetty Tehohoitolehteen (ei JUFO-luokkaa)
5.5. Hyväksytty Tehohoitolehdessä.

Bonushylkäykset tiedotukseen liittyen

31.10.2023 Turun yliopisto ilmoitti ettei halua tiedottaa vitutustutkimuksesta, koska sitä ei ole julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä.
1.11.2023 Tampereen yliopisto ilmoitti ettei halua tiedottaa vitutustutkimuksesta, koska olemme tehneet työn vapaa-ajallamme (kuten suuren osan muustakin tutkimustyöstä).

Vitutustutkimus mediasssa

Suuri Suomalainen Vitutustutkimus kiinnosti kansaa merkittävästi tutkijoita enemmän, ja jo ennen tutkimusraportin julkaisua hankkeesta kirjoitettiin useita uutisartikkeleita. Alla on poimintoja parhaista paloista:

  1. Yllättävä vitutustutkimus aiheutti vastausten vyöryn netissä (HS 8.4.2022)
  2. Nyt ketuttaa ja pännii! – turkulaistutkimus kartoittaa suomalaisten kansallistunnetta (TS 7.4.2022)
  3. Turkulais­tutkimus sai alkunsa tutkijoiden vitutuksesta (IS 8.4.2022)
  4. Voiko vitutukseen kuolla? Voi, mutta jo teinitytöt tietävät parhaan vastalääkkeen siihen (Apu 18.11.2023)
  5. Nyt tiedetään, mikä suomalaisia vituttaa eniten – usean tiedelehden hylkäämä turkulaistutkimus julkaistiin yli vuosi valmistumisensa jälkeen (TS 24.11.2023).
  6. Turkulais-tamperelaisen professoriduon vitutuskysely laajeni kolmiosaiseksi, monen kokeen sarjaksi (Mediuutiset 24.11.2023)
  7. Professori: Vitutus lievenee puhumalla (Aamuset 24.11.2023)

Vitutuslomakkeet

Osana tutkimusta kehitimme myös psykometrisesti validoidut lomakkeet vitutuksen mittaamiseen. Vitutusviisari-lomake on kymmenen väittämän kysely, jonka avulla voidaan mitata vastaajan tämänhetkisen vitutuksen määrää. Vitutuksen säätelylomakkeen avulla voidaan puolestaan mitata, kuinka vastaaja säätelee vitutustaan. Lomakkeet ovat vapaasti käytettävissä ja ne voi ladata alla olevista linkeistä.

Lataa Vitutusviisari-lomake
Lataa Vitutuksen säätelykysely

Osallistu vitutustutkimukseen

Monet vastaajat kokivat, että vitutstutkimukseen vastaaminen oli erinomainen keino purkaa omaa vitutusta. Siksi olemme jättäneet vitutstutkimuksen auki verkkoon, joten voit käydä vastaamassa tutkimukseen ja kokeilla samalla laskisiko vitutuskäyrä edes hieman.

Vitutus on keskeinen osa suomalaista tunnemaisemaa, ja keskeinen innoittaja esimerkiksi musiikissa ja taiteessa. Tässä tutkimuksessa selvitämme, millainen tunne vitutus on. Sinua pyydetään arvioimaan omaa vitutustasi, listaamaan erilaisia vituttavia asioita sekä arvioimaan kuinka samanlainen tunne vitutus on suhteessa muihin tunteisiin.

Osallistu vitutustutkimuksen osaan 1
Osallistu vitutustutkimuksen osaan 2
Osallistu vitutustutkimuksen osaan 3